Esiintyminen – Näin teet todella surkean esityksen

by Heikki Johansson

Esiintyminen on osa yrityksen johtamista

Esiintyminen on yksi osa jokaisen yrittäjän ja yritysjohtajan arkea.

Saatat joutua esiintymään työntekijöille, kumppaneille, asiakkaille, sijoittajille, äidillesi tai muille, joita ei välttämättä voisi vähempää kiinnostaa, mitä sinulla on sanottavana.

Nyt onkin hyvä tilaisuus listata surkean esityksen salaisuudet, jotta jokainen voi tehdä esityksen, joka jää mieleen vähintäänkin surkeudestaan.

Esitykseen valmistautuminen

Kun valmistaudut ja teet esitystäsi muista kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.

 1. Varmistu, että sinulla ei ole mitään syytä pitää esitystä. Käytä kaikkia keinoja, jotta motivaatiota ei pääse syntymään.
 2. Älä lainkaan ajattele yleisöä tai sen tarpeita.
 3. Varmista, että esityksessäsi ei ole kokonaisuudessaan mitään järkeä.
 4. Mitä enemmän tietoa ja faktoja ahdat esitykseen, sitä parempi.
 5. Muista pitää esitys täysin umpimähkään ilman mietittyä rakennetta.
 6. Käytä paljon ammattisanastoa, jotta kukaan ei vain ymmärrä mitään.
 7. Valmistele älytön määrä kalvoja täynnä tekstiä, jotta karkoitat viimeisetkin mahdollisuudet ymmärtää esityksesi sisältöä.
 8. Kun muistat vielä käyttää mahdollisimman pientä fonttia ja jätät kuvat pois esityksestä, yleisösi turhautuu entistä nopeammin.
 9. Jos jostakin syystä joudut käyttämään kuvia, varmistu että värit eivät näy projektoria käytettäessä. Voit sitten kertoa yleisöllesi, että kaikki näytti hyvältä tietokoneellasi.
 10. Pyri käyttämään mahdollisimman pientä kontrastia. Keskiharmaat kalvot keskiharmaalla tekstillä saavat yleisön siristämään silmiään.
 11. Jos mahdollista, tee esitykseen välkkyviä ja räikeitä animaatioita sekä kovia paukahtavia ääniä aina, kun uusi kalvo ponnahtaa esiin.

Esiintyminen

 1. Aloita eistyksesi reilusti myöhässä, jotta saat yleisön heti alkuun tuntemaan, että sinua ei voisi vähempää kiinnostaa.
 2. Älä missään nimessä esittele itseäsi esityksen alussa, jotta yleisö ei voi metsästää sinua esityksen jälkeen.
 3. Älä myöskään innostu esityksesi aikana, jotta et kuluttaisi vähää energiaasi yleisöön, jota et edes halua tuntea.
 4. Puhu mahdollisimman hiljaa, niin että edes eturivi ei saa sanoistasi selvää. Jos et pysty olemaan hiljaa, on parasta huutaa lujaa koko esityksen ajan.
 5. Pönötä koko esityksesi ajan piilossa puhujanpöntässä ja katso ainoastaan papereitasi. Älä missään nimessä ota katsekontaktia yleisöön.
 6. Jos joudut välillä lepuuttamaan silmiäsi yleisössä tee se mahdollisimman nopeasti mulkaisemalla takaseinää.
 7. Pyytele jatkuvasti anteeksi esityksesi kaikkia virheitäsi. Mitä enemmän säälit itseäsi, sitä enemmän yleisö tuntee myötähäpeää.

Esityksen lopettaminen

 1. Ylitä varattu aikasi vähintään 10 minuutilla, jotta yleisö muistaa, ettei heidän tulevaisuudessa kannata tulla katsomaan esitystäsi.
 2. Jos jostakin syystä yleisö sattuu esittämään kysymyksiä, ota ne henkilökohtisina loukkauksina ja loukkaa heitä samalla mitalla.
 3. On parasta lopettaa esitys täysin ilman varoitusta ja juosta karkuun ovet paukkuen.

Jos et onnistu jäämään näillä ohjeilla yleisön mieleen, syön hattuni. Vinkit on muokattu Yhdysvaltalaisen Cognitrix Ltd.:n tekemien ohjeiden pohjalta, joten luulisin niiden toimivan parhaimpaankin yleisöön.

Aloituskuva by joehardy cc Flickr.

{ 2 comments… read them below or add one }

Heli Järvenpää helmikuu 13, 2013 11:46

Kiitos!

Todella loistava tarkastuslista kaikille esiintyjille. Otan ilolla vastaan ja jaan eteenpäin tätä sanomaa!

Vastaa

Heikki Johansson helmikuu 13, 2013 12:43

Hei Heli ja kiitos palautteesta!

Kun sain ensimmäisen kerran käsiini englanninkielisen listan ennen omaa esiintymistäni, meinasin kuolla nauruun :D. Useat kohdat ovat erittäin osuvia varsinkin, jos on tottunut kuuntelemaan yliopistoprofessoreiden esityksiä.

Vastaa

Leave a Comment

Roskapostisuodatus *

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: