Tiesitkö nämä loistavat edut osuuskuntayrittämisestä?

by Heikki Johansson

Osuuskunta ja osuuskuntayrittäminen

Tiedätkö mitä on osuuskuntayrittäminen?

Suomessa puhutaan paljon siitä, että täällä ei voi yrittää pienellä riskillä ja ajatellaan, että yrittäjä menettää välittömästi työttömyyskorvaukset ja muuttuu yhteiskunnan hylkiöksi, johon tilanteeseen haluavat vain hullut.

Aikaisemmin kirjoitin yrityksen perustamisesta osakeyhtiön muodossa, mutta tällä kerralla esittelen huomattavasti helpompaa tapaa ryhtyä tuotteistamaan omaa osaamistaan ja myymään sitä ilman suurempia yrittämisen riskejä.

Perustanko osuuskunnan?

Yrittäjät.fi:n sivuilta otettu kuvaus osuuskunnasta:

Osuuskunnan perustajia tulee olla vähintään kolme. Osuuskunta on luonteeltaan yhteisö, jonka jäsenmäärää ja osuuspääomaa ei ole ennalta määrätty. Osuuskunnan tarkoituksena on jäsentensä taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluita taikka myymiä tuotteita. Osuuskunnan pääasiallisena tarkoituksena voi olla myös aatteellisen tarkoituksen yhteinen toteuttaminen. Osuuskunnan tarkoituksena ei siten ole jakaa voittoa jäsenilleen.”

Osuuskuntayrittäminen on yrittämisen muoto, jossa henkilö ei perusta yritystä vaan laskuttaa osuuskunnan kautta osuuskunnan y-tunnuksella, jonka jälkeen osuuskunta tilittää rahat palkan muodossa työntekijälle.

Osuuskunta on periaatteessa kuten osakeyhtiö, mutta se toimii huomattavasti tätä joustavammin. Osuuskunnasta voi myös helposti erota ja erottaessa osuuskunta maksaa osuuspääoman (jäsenen sijoittama pääoma) takaisin. Jäsenet vastaavat osuuskunnan sitoumuksista vain sijoittamallaan pääomalla, joka on yleensä hyvin pieni.

Yleensä homma toimii siten, että 7 tai enemmän henkilöitä perustaa osuuskunnan, jolloin perustajia (osuuskunnan jäseniä) ei katsota yrittäjiksi vaan palkansaajiksi.

Osuuskunta voi olla siis jäsenien työnantaja, jonka kautta muun muassa kirjanpito, laskutus, sosiaaliturvan maksaminen, ja vakuutusten ottaminen tapahtuvat. Sopimuksia tehdessä ja laskuttaessa pitää muistaa markkinoida työtään omalla nimellään, mutta myös mainita, että laskutus tapahtuu osuuskunnan kautta.

Koska osuuskunnan pitää maksaa työntekijän sosiaaliturva- ja eläkemaksut, täytyy laskuttaessa muistaa lisätä hintaan ns. “yrittäjän lisää”. Nyrkkisääntönä voi käyttää haluamasi arvonlisäverottoman ansion kertomista 1,5:llä.

Osuuskunnan perustaminen ja pyörittäminen on kuitenkin suunnilleen yhtä työlästä kuin osakeyhtiön, joten käyn seuraavaksi vieläkin helpomman tavan toimia “osuuskuntayrittäjänä”.

Helpoin tapa toimia yrittäjänä ilman yrittäjän riskiä?

Suomessa toimii useita osuuskuntia, joihin voit liittyä mukaan ja joiden avulla voit laskuttaa työstäsi ilman, että sinun täytyy perustaa omaa osuuskuntaa. Yksi esimerkki paikallisesta osuuskuntatoimijasta on Oulun tietotaito, johon kuka tahansa voi liittyä mukaan.

Tunnen Oulun tietotaidon hallituksen puheenjohtajan, joten voin suositella kysymään häneltä asiasta lisää, jos olet oulun seudulta ja kiinnostuit osuuskuntayrittämisestä.

Toinen vaihtoehto ovat Internetpalvelut, jotka ovat mahdollistaneet vieläkin kätevämmän osuuskuntayrittämisen. Tällaisia palveluita ovat muun muassa:

Suosittelen perehtymään näihin sivuihin, sillä voit löytää sieltä helposti vastauksia aloittavan yrittäjän kysymyksiin.

Miten nämä osuuskuntapalvelut elävät?

Tavallisesti palvelut ottavat 4-10 % arvonlisäverottomasta laskutuksesta oman toimintansa pyörittämiseen. Eezy.fi ottaa 4-8% liikevaihdosta itselleen, minimin ollessa 20 euroa. Ukko.fi ottaa 9% (nykyisin 5 %!), minimin ollessa muistaakseni 35 euroa (en enää löytänyt tarkkaa summaa sivuilta…). Osuuskunnat kattavat tällä tavalla konttoritoimintoja ja vakuutusmaksuja, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia niistä itse.

Omasta mielestäni yhden hengen yritykselle alle 10 % liikevaihdosta ei ole liikaa, kun voit nukkua yösi rauhassa eikä sinun tarvitse huolehtia yrityksen pyörittämisestä eikä maksaa kirjanpitäjälle. Voit keskittyä ainoastaa siihen minkä osaat, ja jos homma ei toimikaan olet edelleen oikeutettu  työttömyyskorvaukseen.

Mitkä työt sopivat parhaiten?

Osuuskunta toimii parhaiten toiminnassa, jossa ei tarvitse tehdä isoja hankintoja tai kehitystyötä yrityksen nimiin.

Parhaimmillaan osuuskuntayrittäminen toimii aineettomassa työn myynnissä, kuten konsultoinnissa, kouluttamisessa, luovien alojen freelancer töissä, kielenkääntäjänä, taiteilijana, kodinhoidossa tai muussa osaamisen ja työn myynnissä. Voit kuitenkin laskuttaa asiakasta materiaalihankinnoista osuuskunnan kautta, joten täysin aineetontakaan toiminnan ei tarvitse olla.

Loppuarviot

Loppujen lopuksi osuuskuntayrittäminen on erittäin helppo tapa tuotteistaa omaa osaamistaan.

Tuoreena yrittäjänä olen huomannut, että yrityksen perusvelvollisuuksiin perehtyminen ja kirjanpidon pitäminen itse ovat yllättävän paljon aikaa vievää toimintaa.

Koska yritykseni liikevaihto on vielä erittäin pientä, en ole halunnut käyttää vähiä rahoja tilitoimiston palkkaamiseen. Tältäkin pohjalta osuuskuntayrittämistä voi todella suositella, jos yritystoiminnan täysi ymmärtäminen ei ole tarkoituksellista.

Jos haluat henkilökohtaisempaa palvelua, suosittelisin paikallisia osuuskuntia, joissa voit keskustella johdon kanssa osuuskunnan toiminnasta henkilökohtaisesti. Jos et halua näin henkilökohtaisesti olla tekemisissä toiminnan kanssa, kannattaa valita Internetpalveluntarjoaja, jossa aloittaminen on vieläkin nopeampaa.

–––––––––––––––

Jos tykkäsit artikkelista, voit myös liittyä sähköpostilistalleni, jolloin voit vastaanottaa sivuston parhaita paloja suoraan. 


Aloituskuva: Flickr cc, Cupcakes by Wendy Piersall

{ 4 comments… read them below or add one }

Matti marraskuu 29, 2012 19:19

Olen käyttänyt tässä mainittua Ukkoa. Toiminut ihan mukavasti. Rahat tulleet näistä parista laskusta ainakin nopeesti.

Vastaa

Heikki Johansson joulukuu 1, 2012 11:20

Hei Matti ja kiitos kommentista! Kyllä nuo systeemit toimivat hyvin ja helpottavat huomattavasti monen sivutoimisen yrittäjyyden aloittamista. Minullakin on kokemusta laulu- ja soittoesiintymisten laskutuksesta Eezyn kautta (ei tosin omien esiintymisten). Asiakaspalvelu on ollut hyvin nopeaa ja auttavaista ja muutamien epäselvyyksien tulessa eteen tilanne on selvinnyt parissa tunnissa.

Vastaa

Onni joulukuu 1, 2012 12:54

Täältä myös ääni Ukolle.

Vastaa

Olli Kopakkala toukokuu 21, 2013 13:40

Ukko.fi on päivittänyt hinnastoaan. Laskettu palvelumaksu on nyt vain 5%.
Kesäterveisin,
Olli Kopakkala
– Ukko.fi

Vastaa

Leave a Comment

Roskapostisuodatus *

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: